Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nagy Imre ÁMK bölcsőde(20)

2009.11.03

A leggyakoribb akut megbetegedések és ellátásuk módja otthon és intézményben.

 

Az akut betegségek rövid ideig tartó bántalmak, melyek néhány nap vagy hét alatt érnek véget. Ilyen a legtöbb lázas állapot, a bölcsődében gyakori légúti hurut, a hasmenéssel járó állapotok.

Minden megbetegedés kísérő tüneteként lázas állapot léphet fel. Nagyon fontos a megfelelő csillapítás, a folyadékpótlás, nyugalom biztosítása. Diéta. A láz tünet, amint lehetőség van rá orvosnak meg kell mutatni. Önmagától nem múlik el, súlyos következményei lehetnek.

A bölcsődékben leggyakrabban előforduló betegségek a légúti hurutok. Cseppfertőzéssel terjednek, egy-egy közösségben akár 90-féle vírus is izolálható. Nátha, larynghitis tünetei, kezelése. Mandula, torokgyulladás.

A hasmenéssel járó állapotok lehetnek alimentáris eredetűek : túltáplálás, hibás táplálék összetétel, emésztési-felszívódási zavar, allergiás eredetű, alkati eredetű=pszeudodyspepsia (főként anyatejes táplálásnál minden pelenkában zöldes, gázos széklet, álhasmenés), neurogén dyspepsia (a bolygóideg izgalmi állapotában).

Az infekciós hasmenések az enterális dyspepsia (salmonella, coli, campilobakter), parenterelás dyspepsia (más fertőző betegséghez társuló hasmenések (hörghurut, mandulagyulladás, staphylococcus fertőzések, Lyme-kór) Ezeknél előbb hasmenés, majd hányás is jelentkezik.

Heveny gyomor és bélhurut: oka a táplálék mennyiségi és/vagy minőségi hibája. Nemcsak hasmenéses állapot, hányás is kíséri.  Tolerancia! Kiszáradás veszélye!

Heveny katasztrófák azonnali felismerése elengedhetetlen! Idegrendszeri katasztrófák (eszméletvesztés, tónusos-clonusos görcs), lázas eclampsia, keringési elégtelenség (fázó sápadt arcszín, elnyomható szapora pulzus) légzési katasztrófa (nehezített légzés, fulladás. Pseudocroup hirtelen és éjjel kialakuló hangos, nehezített légzés, ugató köhögés, obstruktív bronchitis és asthma bronchiale esetén hangos nyögő kilégzés, izgatott szaggatott köhögés),  hasi  katasztrófa ( hirtelen fellépő, lokalizált, diffúz hasi fájdalom, rossz közérzet, elesettség, hányás, lepedékes nyelv, beesett szem, appendicitis, ileus gyanú esetén).

Fertőző betegségek: bárányhimlő, rubeola, morbilli, parotitis, tünetei külön-külön, kezelés, lappangási idők, védőoltások.

conjuktivitis, tünete, okai, kezelése.

 

A csecsemő- és kisgyermekkor leggyakoribb pszichoszomatikus betegségei.

 

A pszichoszomatikus szó görög eredetű szóösszetétel a pszicho jelentése =lélek, a szoma=test. A lelki és testi működések szoros kölcsönhatására utal. A lelki izgalmak, megterhelések a pszichés zavarokat idézik elő, ami a vegetatív idegrendszer pályáin keresztül szervi tünetekben jelentkeznek.

A lelki fejlődés legsérülékenyebb időszaka a csecsemő és kisgyermekkor.  Ebben az időszakban óriási minőségi és mennyiségi fejlődés történik, ebben a fejlődésben a legkisebb zavar is azonnal tünetekben jelentkezik. A lelki fejlődés zavarának leggyakoribb okai közül a legfontosabb a szociális környezet, a szülők helytelen, következetlen, rendszertelen nevelése, rossz példája, túlzott elfoglaltsága, deviáns példája, a szeretet hiánya.

Testi tünetek az elhúzódó ujjszopás (ez állandó), a körömrágás, a működésileg összetartozó izomcsoportok rendszertelen akaratlan mozgása (pislogás, vállak rándítása).

Fej- és hasfájások, alvás és étvágyzavarok, elhízás, regresszió a szobatisztaságban, székrekedés, dadogás is jelentkezhet.

Egyes  testi betegségek, így az asztma, gyomorfekély, fekélyes vastagbél gyulladás is kialakulhat - ez azonban már későbbi korokban.

Az indulati (affekt) görcs kisgyermekkorban előforduló, ijesztő, de végeredményben nem súlyos állapot. A gyermek légzése -sírás vagy izgatott kiabálás közben néhány másodpercig elakad. Ha nem múlik el azonnal epilepsziás rohamra emlékeztető görcs is kialakulhat az oxigénhiány következményeként. Gyakori azonban, hogy sápadtan összecsuklik. Rendszeresen olyankor jelentkezik, ha nagyon megijed vagy kívánságát nem teljesítik.

Az elsődleges enuresis esetén a gyermek soha nem volt igazából szobatiszta. Oka a túl korai vagy következetlen szoktatás, az anya kényeztető vagy túl szigorú-szeretettelen magatartása. Enuresisre hajlamosít a kisebb hólyagkapacitás, a túlságosan mély alvás, a rossz otthoni körülmények.

A másodlagos enuresisnél a gyermek már előzőleg hosszabb ideig szobatiszta volt. Kiválthatja izgalom, félelem, vagy testi megbetegedés.

A hospitalizmus súlyos formájában könnyen felismerhető, itt már testi tünetekkel is találkozhatunk: a gyermek sápadt, testileg rossz állapotban van, gyakran betegszik meg. Feltűnően csendes, közömbös, nem mosolyog, nem keres kontaktust, feltűnően keveset sír, igénytelen. Mozgásszegény, ritkán változtatja a helyét - mozgása csak az egyhangú, ritmikus kábulatba ringató mozgás. Gyakori, hogy fejét ütemesen veri a rácsba, arckifejezése ilyenkor is tompa, apatikus.  Nagyfokú szellemi-értelmi elmaradás jelentkezik. Súlya áll, vagy lassan csökkenni kezd. Régen belehaltak az érzelemszegénységbe, nem érték meg az egy éves kort még higiénikus intézeti körülmények között sem. Spitz megfigyelései.

Veszélyesebb az enyhe hospitalizmus, mert rejtettebb tünetegyüttes, nehezen értékelhető a különböző fejlődési területeken történő elmaradás. 

A kontaktuszavarok(ragadás, mindegy ki csak foglalkozzon vele, vagy addig sír amíg nem kerül vissza a biztonságot nyújtó ágyába) az egész fejlődés területére kihatnak. Nem érzi magát biztonságban, nem kielégített a szociális szükséglete, nincs egy szeretett felnőtt, akinek a kedvéért vállalna bármit is. Akaratszegénység jelentkezik, ez az egész további fejlődését károsan befolyásolja. Több év elteltével jelentkezik a káros tünetegyüttes.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.